Suomalaiset klassikkokirjat ovat kaikille tuttuja

  • 26 Mar, 2021

Suomalaiset klassikkokirjat ovat useimmille tuttuja

Suomessa julkaistaan paljon kirjoja, sillä niille on kysyntää. Suomalaiset lukevat paljon uusia teoksia, mutta myös suomalaiset klassikkokirjat ovat tuttuja lähes kaikille. Elias Lönnrotin Kalevala kuuluu ehdottomasti suomalaisen kirjallisuuden klassikoihin. Se on sellainen teos, jota nuoret lukevat jo koulussa. Toinen jo koulussa luettava klassikkoteos on Seitsemän veljestä. Se on kirjailija Aleksis Kiven tunnetuin ja rakastetuin teos.

Suomalaiset klassikkokirjat Muumista Mika Waltariin

Tove Jansson on onnistunut luomaan rakastetun hahmon, jota lapset rakastavat yhä edelleen tänä päivänä. Tuo hahmo on tietenkin Muumi. Muumien ympärille on kertynyt useita teoksia, mutta yksi on ylitse muiden. Vuonna 1965 julkaistu Muumipappa ja meri on ehdottomasti niin lasten kuin aikuistenkin suosikki. Se kertoo Muumien matkasta majakkasaarelle.

Kun aiheena ovat klassikkokirjat ei voi olla mainitsematta Mika Waltaria. Hänen kynästään ovat lähtöisin monetkin suomalaisen kirjallisuuden klassikoista, mutta yksi on ylitse muiden myös Waltarin kohdalla. Vuonna 1945 julkaistu Sinuhe egyptiläinen on saavuttanut vahvan jalansijan suomalaisessa kirjallisuudessa. Vaikka teoksella on jo ikää, sitä luetaan hyvin paljon vielä tänäkin päivänä.

Uusia klassikkoteoksia

Sofi Oksanen on kirjailija, joka herättää keskustelua. Hänen teoksensa Puhdistus on monen mielestä jopa kaikkien aikojen paras suomalainen kirja. Sen lisäksi myös Oksasen teokset Baby Jane sekä Stalinin lehmät ovat nousseet luetuimpien kirjojen joukkoon. Uusista kirjailijoista myös Tuomas Kyrö on saavuttanut paljon menestystä Mielensäpahoittajalla.