Parhaat kauhukirjat saavat ihon kanalihalle

  • 15 Jul, 2021

Kauhukirja pöydällä

Millaisia mahtavat olla ne parhaat kauhukirjat? Ehkä ne pelottavat juuri sopivasti ja saavat niskakarvat kohoamaan pystyyn hyytävissä kohdissa. Ne vetävät maailmaansa niin, ettei sieltä malttaisi tulla pois. Tai joskus voi olla pakko pitää pieni tauko, jos meinaa uppoutua liikaa ja jännitys kohoaa liiankin korkealle. Kauhun mestarit osaavat todellakin ottaa yleisönsä ja pitää lukijan otteessaan viimeiseen lauseeseen saakka samalla tavalla kuin nopeat kasinot.

Parhaat kauhukirjat ovat hyvin subjektiivinen käsite

On mahdoton toteuttaa listaa, jossa on kaikille sopivia parhaita kauhuteoksia. Jokaisen mielessä ovat ne omat koukerot, mitkä takertuvat tiettyihin asioihin ja saavat pelkäämään. Myös kirjailijan tyyli vaikuttaa vahvasti tähän, kuin myös luonnollisesti aihepiiri. Yliluonnollinen yhdistyy usein kauhuun ja se ei vain toimi jokaiselle lukijalle. Suosituksia voi toki aina tarjota ja toivoa, että vinkki toimi.

Ajatuskirjat suosittelevat, että lukija kokeilee monenlaista kauhukirjallisuutta. Eri kirjailijat pureutuvat erilaisiin tapahtumiin ja kuvailevat jokainen tapahtumia tyylillään. Kauhukirjojen henkilöt saattavat olla hyvinkin tummasävyisiä, mutta kuitenkin niihin saadaan hyvin inhimillinenkin puoli. Elokuvia paremmin kirjoista välittyvät tunteet ja ajatukset, myös sen pahan hahmon osalta. Se onkin taito, joka ei ole kovinkaan helppo kirjailijana saavuttaa.

Kauhun suuret klassikot

Frankenstein on yksi selkeästi tunnetuimmista teoksista ja Mary Shelley onkin tehnyt uraauurtavaa työtä sen kanssa. Naisena 1800-luvun alussa ei ole varmasti ollut helppoa saada kirjaansa julki. Edgar Allan Poen tuotannosta löytyy myös kiistatonta klassikkomateriaalia, kuten Musta kissa vuodelta 1843. Ja kukapa ei tuntisi Bram Stokerin Draculaa, aihe, joka on poikinut paljon loistavaa materiaalia.