Millainen tarina saa niskavillat nousemaan pystyyn?

  • 02 Oct, 2021

Muutama kirjavinkki niskavillat nostattaviin tarinoihin.

Hyvin kirjoitettu jännitystarina saa parhaimmillaan lukijansa niskavillat nousemaan pystyyn. Se kuvastaa sitä tunnetta kun tarina tempaa mukaansa ja sitä elää lukiessaan täysillä mukana. Ensimmäinen ajatus tällaisesta kirjasta on kauhuromaani, mutta lukijat ovat hyvin erilaisia. Jokaisella on oma niskavilloja nostattava aihe. Joku tarvitsee siihen kauhua ja toinen jonkin itseään kuvottavan aiheen. Seuraavaksi esittelemme muutaman teoksen, jotka voisivat aiheuttaa lukijalleen tällaisen kokemuksen.

Niskavillat nostattavia kirjoja

Jos perinteinen kauhuromaani ei genrenä uppoa niin kannattaa kokeilla tieteiskauhua. Yksi suosituksemme on Stephen Kingin vuonna 2009 julkaistu teos Kuvun alla. Se kertoo pikku kaupungista, jonka ylle laskeutuu läpinäkyvä kupu, jota mikään olemassa oleva voima ei kykene läpäisemään. Kaupungista ei pääse ulos, eikä sinne pääse sisälle. Ja kuten Kingin romaanit yleensä, teos on mukaansatempaava, mutta karmiva.

Parhaat kauhukirjat pohjautuvat yleensä tarinoihin, jotka voisivat tapahtua lukijalle itselleen. Tähän tyylilajiin sopii Marko Hautalan toimittama vuonna 2015 ilmestynyt novellikokoelma Valkoiset varpaat. Siinä on useiden kirjailijoiden novelleja, jotka ovat kaikki täysin itsenäisiä tarinoita. Yhdistävä tekijä niille on se, että kokoelman kaikki tarinat voisivat tapahtua lukijalle itselleen.

Ahdistavan kauhun mestari Dean Koontz

Kauhukirjojen ystävien kannattaa myös laittaa mieleen kirjailija nimeltä Dean Koontz. Hän on erittäin tuottelias kauhukirjailija ja monet pitävät häntä yhtenä alan uranuurtajista. Hänen teoksilleen tyypillistä on ahdistava kauhu ja ne varmuudella nostavat lukijansa niskavillat pystyyn. Kannattaa myös muistaa, että nämä teokset eivät sovi herkille. Jos koet, että sinulle jää helposti pelkotiloja tai traumoja, älä lue näitä teoksia.