Kirjailijat

  • 26 Dec, 2020

Kirjailijat herättävät tarinat eloon.

Kirjailijat saavat tekstin elämään

Hyvillä kirjailijoilla on kyky leikkiä sanoilla niin, että lukija pystyy uppoutumaan lukemaansa täysin ja unohtaa ympäristönsä. Sitä ei ehkä pysty edes selittämään, mistä tällainen kyky tulee. Joillain vain sanat tanssivat kauniissa järjestyksessä paperille saaden aikaan mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Toki tämä vaatii myös kovaa työtä. On voitu opiskella aihetta ja käydä ehkä kursseillakin. Naiskirjailijat ovat mahdollisesti romanttisempaa tekstiä aikaansaavia, mutta se ei vähennä heidän kirjojensa mielenkiintoisuutta. Eikä tämäkään päde kaikkiin, kirjoittaminen ei ole sukupuolesta riippuvaista vaan jokainen kirjoittaa siitä itselleen sopivasta aiheesta ja sillä tyylillä, kuin omille sormille hyvälle tuntuu.

Nobel kirjailijat ovat omaa luokkaansa kirjallisuuspiireissä. Nämä kirjailijat ovat saaneet sen suurimman tunnustuksen, jonka voi työstään saada. Joukossa on myös suomalainen Frans Emil Sillanpää.

Nobel kirjailijat ovat hyödyttäneet ihmiskuntaa

Nobel-palkinnon alkuperäinen määritelmä on, että palkinto annetaan niille, jotka edeltävänä vuonna ovat eniten hyödyttäneet ihmiskuntaa. Kirjallisuus kuuluu näihin palkittaviin kategorioihin mukaan ja onkin maailman arvostetuin kirjallisuuspalkinto. Arvonimen ja kunnian mukana tulee myös huomattava rahapalkinto.

Vain murto-osa kirjailijoista voittaa Nobelin-palkinnon. Voittajaksi valitaan yksi teos vuodessa, joten todennäköisyydet voittoon ovat melko pienet. Mutta kirjailijalle on jo voitto sekin, että hänen kirjaansa luetaan ja ostetaan. Tuskin kukaan kirjoittaa vain palkinto mielessään, vaan taustalla kumpuaa halu jakaa kyseinen tarina muiden kanssa ja saada ajatuksia heräämään ihmisten mieliin.

Millainen on se parhain kirja?

Kirja, joka on se kaikista paras? Tämä on varmasti asia, joka jakaa vahvasti mielipiteitä. Luultavasti kysyjä saa yhtä monta eri vastausta, kuin on vastaajiakin. Lars Kepler komeilee melko korkealla myyntilistoilla, joten hän on ainakin onnistunut Joona Linna sarjallaan miellyttämään useita lukijoita. Kuten myös Miika Nousiainen on tehnyt teoksellaan Pintaremontti.

Jokaiselle paras kirja on omansa, mutta kyllä ihmiset melko usein mieltyvät samoihin teoksiin niiden ollessa vain niin loistavasti koostettu. Uuden kirjailijan voi olla hankalampi saada kirjaansa esille kuin sellaisen, jolla on jo menestystä ja hän on ehkä esillä mediassakin säännöllisesti. Mutta sekään ei ole syy jättää kirjoittamatta. Jokainen on joskus ollut aloittelijan roolissa.

Kirjailijat ovat myös taiteilijoita

Yleensä kirjailijat eivät voi olla vain kirjoittamassa päivätyökseen vaan siihen on lähdettävä panostamaan omalla ajallaan ja elanto tienattava muualta. Tie koko päiväiseksi kirjailijaksi ei ole välttämättä helppo ja se vaatii työtunteja paljon. Ajatuskirjat kannustaa yrittämään ja luottamaan omiin kykyihinsä. On myös hyvä käydä opettelemassa, kuinka sujuvaa tekstiä tuotetaan. Luovan kirjoittamisen kursseja löytyy netistä useita sekä monet kansalaisopistotkin tarjoavat tällaisia mahdollisuuksia.

Naiskirjailijat ovat mahdollisesti joutuneet taistelemaan asemastaan, jotta nykyään naisilla olisi samat mahdollisuudet kirjoittaa ja tulla suosituiksi. Minna Canth esimerkiksi oli aikansa merkittävin nainen alalla ja hän kuului suomalaisen realismin uranuurtajiin. Hänen tunnetuin teoksensa on Työmiehen vaimo, jonka lisäksi hän kirjoitti lukuisia näytelmiä, pienoisromaaneja ja novelleja. Olipa hän myös lehtinainenkin, todellinen yhteiskunnallinen vaikuttaja siis ja häntä on kiittäminen paljosta.