Kauhukirjallisuuden mestari Bram Stoker

  • 03 Sep, 2021

Draculan kirjoittaja Bram Stoker ei ollut yksityiselämässään kovinkaan jännittävä hahmo.

Abraham ”Bram” Stoker, 8. marraskuuta 1847 – 20. huhtikuuta 1912. Bram Stoker tunnetaan parhaiten Draculan kirjoittajana, mutta millainen mies tämän kauhuromaanin takaa löytyy? Stoker vietti lapsuutensa Clontarf nimisessä rannikkokylässä lähellä Dublinia. Lapsena hän sairasteli paljon, mutta opintojen alettua hänestä tuli opinahjonsa suuri jalkapallotähti. Hän opiskeli matematiikkaa ja oli erittäin kiinnostunut filosofiasta sekä näyttelemisestä. Teatterimaailma viehätti nuorta Stokeria ja veti häntä puoleensa.

Bram Stoker olikin virkamies

Stoker ei valinnut kovinkaan jännittävää uraa itselleen, vaikka kauhukirjailijalta voisi näin odottaa. Hän seurasi isoisänsä jalanjälkiä ja teki työuransa virkamiehenä. Teatterimaailma kuitenkin veti häntä sen verran puoleensa, että hän toimi näytelmäkriitikkona. Vapaa-ajallaan Stoker arvosteli teatteriesityksiä ja kirjoitti novelleja. Lopulta hänestä tuli Lontoon Lyceum-teatterin talousvastaava ja hän sai yhdistettyä virkamiehen uran ja teatterialan.

Kauhukirjat ovat kiehtoneet lukijoita läpi kirjallisuuden historian. Myös Stokeria kiehtoi jännitys, kauhu ja yliluonnollisuus. Se toi sopivaa vastapainoa hänen virkamiesarkeensa. Innoituksen teksteihinsä hän haki teatterista ja matkoiltaan ympäri maailmaa. Suurin ja tunnetuin Stokerin teos on Dracula, joka ilmestyi vuonna 1897. Siitä tuli heti sensaatio ja poiki useita jatko-osia.

Mikä Draculassa viehättää?

Dracula-romaani kertoo tarinan transylvanialaisesta vampyyrista. Hän väijyy öisin uhrejaan ja imee heistä verta. Tarinan todellinen viehätys piilee siinä, että sen kerrotaan perustuvan löyhästi tositapahtumiin. Oikea Kreivi Dracula oli Valakian ruhtinas Vlad Seivästäjä, joka kylvi kauhua 1400-luvulla. Hän nimensä mukaisesti seivästytti tuhansia ihmisiä lähiympäristöstään ja jätti uhrit muiden nähtäville. Tällaiset todellisuuteen perustuvat tarinat kiehtovat lukijoita.