Iltasatuja lapsille

  • 06 Sep, 2022

Satukirjat ovat täynnä mielenkiintoisia iltasatuja lapsille.

Mikä onkaan mukavampi hetki iltaisin kuin rauhoittua ja lukea iltasatuja lapsille. Se auttaa ja helpottaa lapsen nukahtamista, mutta samalla se vahvistaa lapsen ja aikuisen välistä suhdetta. Vaihtoehtoja on paljon, joten lasten iltasatuja löytyy eri ikäisille ja kirjat ovat täynnä erilaisia oppeja elämästä. Niiden avulla lapsi vaivihkaa oppii erottamaan, mikä on oikein ja mikä väärin. Monet ihanat iltasadut ovat jo vanhoja klassikoita, mutta ne toimivat lapsille yhä edelleen.

Sadut kirjoista vai äänitteistä

Monessa perheessä luetaan iltasatuja lapsille vanhoista kuluneista, suvussa kiertäneistä kirjoista. Ne ovat ehkä kuuluneet jo isän tai äidin lapsuuteen, eivätkä ne toisaalta edes kulu lukemalla. Jotkut sadut on jo ehditty modernisoida ja niistä on saatavissa nykykieleen paremmin sopivat versiot. Kätevää onkin hankkia uudet kirjat netistä ja niistä voi olla iloa myös tuleville sukupolville samoin kuin kirjoista, joita nyt on käytössä. Kirjojen parissa myös vanhempi voi kartuttaa lukutaitoaan elävöittämällä tekstiä. Monotoninen lukeminen saa lukijan itsensä nukahtamaan nopeammin kuin lapsen.

Toinen mahdollisuus ja hyvä vaihtoehto onkin sadut valmiiksi luettuna. Se on mukavaa vaihtelua sekä lapselle että aikuiselle. Netissä on palveluja, josta voi joko lukea sadun itse tai kuunnella sen äänisatuna. Näiden satujen lukijat ovat paneutuneet satuihin täysillä ja saavat ne kuulostamaan todella mielenkiintoisilta. Monet niistä ovatkin täysin uusia, mutta joukkoon mahtuu myös vanhoja tuttuja.

Parhaimpia iltasatuja lapsille

Millaisia lasten iltasatuja pienet kuuntelijat pitävät parhaimpana? Hyvin monet pienemmät lapset rakastavat kirjoja, joissa on paljon kuvia ja aikuiselle tietenkin sopii se, että tekstiä on vähän. Silloin on mahdollisuus myös käyttää hyödykseen omaa luovuuttaan ja kertoa kuvista sekä katsoa kirjoitettua tekstiä vain idean löytämiseen. Tosin lapset saattavat innostua kuvista sen verran, että nukahtamiseen kuluu aikaa hiukan pidemmin. Jotkut lapsista ovat myös taitavia siinä, että he haluavat itse osallistua kuvista kertomiseen ja tarinasta tuleekin uudenlainen.

Valmiiksi luetut sadut ovat hyvä vaihtoehto, mutta kuinka paljon lapsi reagoi siihen, että niitä ei lue oma isä tai äiti? Välttämättä se ei ole mikään ongelma, mutta mikäli lapsi illalla tuntee oloaan turvattomaksi, on syytä lukea satu itse, omalla äänellä. Lapsen voi tutustuttaa valmiiksi luettuihin satuihin jo etukäteen, jolloin ilta sujuu huomattavasti helpommin. Sadut ovat kuitenkin osa lapsen kielellistä kehittymistä.

Sadut opettavat lapsen kirjojen ääreen

Lukemalla iltasatuja lapsille säännöllisesti, he oppivat myös itse lukemaan ja ahmivat myöhemmin paljon kirjoja. Vaikka erilaiset tekniset laitteet ja pelit ovat tulleet myös osaksi lasten elämää, hyvästä lukutaidosta on aina hyötyä. Jos lapselle luetaan paljon, hän oppii hahmottamaan kirjaimet ja helpot sanat hyvinkin nuorena. Usein vanhempien lukuintoon vaikuttaa se, miten paljon he ovat itse viettäneet nuorempana aikaa kirjojen ääressä.

‘Lukeminen kannattaa aina’ on varsin legendaarinen sanonta, mutta se pitää täydellisesti paikkansa. Iltasatujen tuoma turvallisuus sekä nukahtaminen sadun tuomiin ajatuksiin on luontevaa ja saduista lapsi löytää myös itselleen uuden, toisenlaisen maailman.