Haluatko kirjailijaksi?

  • 27 Oct, 2020

Haluatko kirjailijaksi?

Kun mietit, haluatko kirjailijaksi, kannattaa ensimmäisenä miettiä miksi. Mikä aiheessa viehättää ja mikä vetää sinua juuri kirjoittamisen pariin. Ehkä vain rakastat kirjoittamista ja haluat jakaa ajatuksiasi muillekin. Toinen miete on, mitä haluaisit kirjoittaa? Kukkiiko runosuonesi vai virtaako veressäsi intohimoa tai ehkä oletkin jännityksen mestari. Sitten pohdinta alkaa, miten kirjoittaa kirja? Mitä siihen vaaditaan, muutakin kuin kirjoitusvälineitä?

Jos vastaat kysymykseen, haluatko kirjailijaksi, kyllä. Seuraavaksi voit vaikka alkaa kirjoittaa. Luonnostele, suunnittele mitä haluat sanoa. Tee ehkä vähän tutkimusta aiheesta, mieti millaisia hahmoja tarinassasi on. Tee muistiinpanoja, jotta tarinasi pysyy yhtenäisenä ja etenee loogisesti.

Mistä idea kirjaan?

Idean voi saada suoraan elävästä elämästä. Ei ole huono ajatus pitää muistiinpanovälineitä mukanaan ja kirjoittaa ylös aina kun tulee mieleen joku ajatus, minkä voisi liittää kirjaansa. Ajatuskirjat vinkkaa, ettei kirjan kirjoittaminen ole sprintti vaan se on kunnon maraton johon on varattava aikaa sekä kärsivällisyyttä.

Haluatko kirjailijaksi, sellaiseksi, jonka kirjoja luetaan ja ostetaankin? Ehkä myös joku haluaisi lainata sen kirjastosta mukaansa. Muista silloin, että maltti on valttia ja tekemällä työsi huolellisesti saat hiottua siitä sen timantin, joka pinnan alla kimaltaa jo ideasi muodossa. Lue tekstiäsi itsekin ja kuulostele mille se tuntuu, hio ja korjaa tarvittaessa.

Kuinka aloittaa kirjan kirjoittaminen?

Miten pääsee alkuun, kun haluaa kirjoittaa? Millaisesta tilanteesta tarina kannattaa aloittaa, millaisilla sanoilla? Tässä muutama vinkki, joista voisi olla apua:

  • Usko itseesi. Sinun ei tarvitse olla asiantuntija voidaksesi kirjoittaa
  • Valitse aihe, joka on sinulle mieluisa ja ehkä tuttukin
  • Kun alat kirjoittaa, kuvittele vierellesi joku, jolle kerrot vain tarinaa
  • Tee alkuun vain suunnitelmia kynän ja paperin avulla

Kirja kirjoitettu, mitäs nyt?

Miten kirjoittaa kirja -projektisi on edennyt siihen pisteeseen, että kirjasi on valmis. Mitä nyt kannattaisi tehdä? Voit tarjota kirjaasi eri kustannusyhtiöille julkaistavaksi. He saattavat joko hylätä kirjasi tai myös hyväksyäkin. Ehkä he esittävät joitain toiveita miten kirjaa voisi muokata vielä paremmaksi.

Miten kirjoittaa kirja paremmaksi siis? Ota vastaan ammattilaisten vinkit, he luultavasti tietävät mistä puhuvat. Ja jos sinusta tuntuu, ettet ole samalla aaltopituudella korjausten kanssa, voit toki siirtyä toisaalle tarjoamaan kirjaasi. Käsikirjoituksen lähettäminen on melko helppoa ja sen voi yleensä tehdä sähköisenä. Lähettämisen jälkeen, sinun tarvitsee vain olla kärsivällinen, sillä vastauksen saaminen voi viedä useita kuukausiakin.